Nyårafton- Oudjaarsavond

Oudejaarsavond vieren de Zweden normaal gesproken uitbundig en met modern entertainment met vrienden. Zweden vieren de kerst traditioneel met julbord en met hun gezin!

Dus terwijl de bescheiden haring het begin van een kersttafel is, domineert vis en schaaldieren een nyårsmiddag (nieuwjaarsdiner), gewoon omdat er iets glamorous vereist wort. Kreeft past perfect.

Voor Zweden is het ideaalste natuurlijk verse Zweedse kreeft. Maar daar ik op Scheveningen woon word het geinporteerde bevroren Canadese kreeft.

Terwijl welgestelde Zweden genieten van vers gekookte kreeft, moet ik mijn portemonnee plunderen bij de visafslag.

Voor gratinerad hummer is inderdaad bevroren kreeft de enige verstandige keuze.

Als warm voorgerecht is Kreeft-thermidor populair, maar Zweden geven waarschijnlijk de voorkeur aan gratinerad hummer geserveerd met een salade-garnituur en wat knoflookbrood.

Ook de Toast Skagen is erg populair om te eten als voor gerecht.

Toast Skagen

Nodig voor 4 personen:

4 sneetjes oud brood

300 gram Noorse garnalen

2 eetlepels mayo

6 eetlepels skyr*

6 takjes verse dille

Klein gehakt rood uitje

Zout & peper na smaak

1 citroen

Klein potje viseitjes

Snij de garnalen klein, zo ook de ui en de dille. Roer alles met de skyr en de mayo samen. En wat sap van de citroen. Dat kan je uit de kontjes halen. De rest van de citroen snij je in partjes.

* Skyr gebruik ik om het minder vet te maken.

Rooster de boterhammen in boter in een koekenpan.

Leg de salade op de nog warme toast, decoreer met klein takje dille en wat viseitjes.

Leg er de partjes citroen naast en serveer direct!

Als hoofdgerecht eten we Torsk med äggsås dit gerecht kan je ook vinden in m’n blogg van 26 april 2019.

Kabeljauwhaas, ja de haas dat is het dikke stuk van de kabeljauw. Duurder maar ook heel mooi. Kook deze niet te lang want dat is echt heel zonde mooi is het als de lamelle van de vis niet meer glazig zijn. Ik doe normaal 12 min in een voorverwarmde oven.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor dit jaar, dat ik gevolgd word en ondersteunt om mijn Scandinavische liefde met jullie mag delen.

Een raar jaar was het dat zeker, nu gaan we een nieuw jaar in met nieuwe energie en hopelijk houden we ons gezond.

Stay safe.

De aller beste wensen, en tot snel met weer veel lekkere gerechten.

Heel veel liefs en happy

2021

Carla

Gepubliceerd door carlassmaak

Op mijn 21 verhuisde ik naar Zweden, daar heb ik 20 jaar gewoont en 3 prachtige kinderen gekregen. Mijn interesse in lekker eten maken, had ik al als 14 jarige. Ik eet liever niet als het niet goed of lekker is. Heb veel gemaakt en geproefd. Ik vind eten nog steeds leuk, leuk om te maken en ervan te genieten. En natuurlijk de nieuwe dingen proeven en onderzoeken. Als zelfstandig ondernemer heb ik van alles gedaan, mode en kleding, koken en bakken. Mijn hobby is m’n werk geworden en nu zoek ik nieuwe hobby’s ben gaan schilderen en tekenen. Kortom ik heb een leuk leven, en delen van m’n kennis daar word ik ook blij van. De zaak die ik in juli 2019 verkocht had ik 6 jaar en 9 maanden bestierd. Carla’s Conditorie leeft verder maar nu met nieuwe jonge gepassioneerde eigenaren. Ze doen het goed en leuk! Daar ben ik heel blij mee! Ik heb nu een tijdje uitgerust😂😂 Ja als ondernemer ben ik behoorlijk actief geweest en had dat even nodig. Na wat rust en nadenken ga ik nu verder met mijn kennis. Het word een bollen fabriek! Dus kijk goed op mijn Facebook van Carla’s Smaak of volg me hier! Ik voel me energiek en heb weer zin om te ondernemen!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: