Kroppkakor vs Palt

Al een tijdje loop ik met het idee om Zweedse Kroppkakor te maken. Kroppkakor zijn deeg ballen zo groot als een aardappel.

Ze worden gemaakt van gekookte aardappel en ei bijna zoals Gnocci maar toch anders. Ze worden gevuld met bacon en ui. En worden geserveerd met gesmolten boter en vossenbessenjam. Het lijkt op Palt maar Palt word gemaakt van rauwe aardappels.

Ik heb Peter wel eens verteld dat er zoiets bestaat als Paltkoma: dat is een manier om aan te geven dat je echt veel te veel hebt gegeten. Palt of Kroppkakor is dan ook geen licht gerecht, maar in de herfst of winter heb je juist soms wel eens een stabiele maaltijd nodig.

Vandaag kwam mijn zoon Bastian me helpen in de bakkerij. Toen ik zei dat ik Kroppkakor ging maken wilde hij absolut helpen en mee eten.

Na een dagje werken in de bakkerij was dat een geen enkel probleem gewoon door werken maar dan thuis.

Ook heeft hij nog de nodige informatie in gewonnen bij een vriend die altijd loopt op te scheppen dat hij ze zo goed kan maken. Ik was blij met de tip om door de gekookte aardappel ook wat rauwe aardappel te raspen. Zo werd het ruim voldoende voor ons allen!

Kroppkakor met gesmolten boter en vossenbessenjam

Nodig:

500 gram gekookte aardappel

3 rauwe aardappels geraspt

1 ei

2 dl meel

Vulling:

2 pakjes baconblokjes

1 fijngehakt ui

175 gram boter

Broccoli

Zout

Peper

Jeneverbessen

Bak eerst de bacon en ui knapperig in een beetje boter.

Neem van vuur en hak het nog iets kleiner. Dit gaat makkelijker als de bacon al gaar is. Voeg er 1/2 thee lepel gemalen jenever bes, zout en peper aan toe.

Klop het ei schuimig en doe er 1 dl meel bij.

Leg de geprakte koude gekookte aardappel op de aanrecht, doe er de rasp van de rauwe aardappel bij. Roer daarna het ei mengsel door de aardappel.

Maak er een rol van. en snij er dikke plakken van.

Als alle plakken plat liggen maak je er een kuiltje in.

Vul alle kuiltjes met de vulling.

Maak de nestje voorzichtig dicht door de aardappel over de vulling te duwen.

Zet een grote pan water op om straks de bollen in te komen.

Maak de broccoli klaar om te koken in een andere pan. Als de broccoli kookt giet je hem af. Zet het bakje met de rest van de boter op de gekookte broccoli in de pan met deksel erop. Hou het warm en de boter smelt vanzelf in het bakje.

Als water in grote pan kookt leg er de Kroppkakor in en als ze boven komen drijven laat je ze nog ca 7 min koken.

Nu zijn ze helemaal gaar en serveer je ze met wat bieslook, gesmolten boter en de broccoli.

Met een klik vossenbessenjam maak je het hele gerecht af.

Jeetje wat was het lekker.

Ik snap wel dat Bastian wilde blijven. En eerlijk is eerlijk we liggen allemaal met de beentjes op de bank!!!🥺😇🤩

Met paltkoma 😂😂😂

Filmpje van Bastian Visch!

Gepubliceerd door carlassmaak

Op mijn 21 verhuisde ik naar Zweden, daar heb ik 20 jaar gewoont en 3 prachtige kinderen gekregen. Mijn interesse in lekker eten maken, had ik al als 14 jarige. Ik eet liever niet als het niet goed of lekker is. Heb veel gemaakt en geproefd. Ik vind eten nog steeds leuk, leuk om te maken en ervan te genieten. En natuurlijk de nieuwe dingen proeven en onderzoeken. Als zelfstandig ondernemer heb ik van alles gedaan, mode en kleding, koken en bakken. Mijn hobby is m’n werk geworden en nu zoek ik nieuwe hobby’s ben gaan schilderen en tekenen. Kortom ik heb een leuk leven, en delen van m’n kennis daar word ik ook blij van. De zaak die ik in juli 2019 verkocht had ik 6 jaar en 9 maanden bestierd. Carla’s Conditorie leeft verder maar nu met nieuwe jonge gepassioneerde eigenaren. Ze doen het goed en leuk! Daar ben ik heel blij mee! Ik heb nu een tijdje uitgerust😂😂 Ja als ondernemer ben ik behoorlijk actief geweest en had dat even nodig. Na wat rust en nadenken ga ik nu verder met mijn kennis. Het word een bollen fabriek! Dus kijk goed op mijn Facebook van Carla’s Smaak of volg me hier! Ik voel me energiek en heb weer zin om te ondernemen!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: