Kräftskiva = Kreeftefeest!

Het kreeftefeest is een Zweeds Finse traditie die ik erg leuk en gezellig vind. Bij ons is er ooit een traditie ondstaan dat we de feestmutsen zelf maken. Dit is gekomen omdat ik eens 50% Zweedse gasten en 50 % Nederlandse gasten had.

Hoe ga je dit tot 1 feestvierende groep krijgen, zet ze aan het werk met iets creatiefs en rijk iets leuks uit aan de leukste creatie.

Bij ons elk jaar weer een succes!

Oorspronkelijk is het kreeftefeest vanaf de 2 woensdag in augustus tot november.

Tijdens het feestje worden veelkleurige papieren hoedjes gedragen en is de tuin versierd met kleurige lampions met een afbeelding van een lachend maanmannetje.

Een prachtig gedekte tafel met grote servetten.

Er wordt veelvuldig geproost op de kreeftjes nadat ze zijn toegezongen in de vorm van korte liedjes. Alvorens ze te pellen dient eerst het kooksap uit het kreeftje te worden gezogen.

Dan doop je hem in een lekker sausje en neemt een slokje van de zelf gekruiden snaps!

Door de jaren heen heb ik zo m’n favorieten gecreëerd!

Dit jaar was het een verdiepings feest samen met onze nieuwe buren!

Voor mij is het kreeft met een bohuslänsksausje, zoete aardappelpaté met dragon gekruiden snaps dat zijn wat mij betreft de belagrijkste ingrediënten.

We dronken er bier van Kordaad bij en Lina had heerlijk Portugese toetjes gemaakt. (recept houden jullie nog tegoed).

Nodig: bohuslänsk sausje

Geraspte parmezaanse kaas

2 teentjes knoflook

1 bakje creme fraise

Zout peper en klein beetje honing.

Als het iets te dik is doe er dan wat kefir bij!

Nodig: Zoete aardappelpaté

3 zoete aardappels de orange

4 aardappels

1/3 bosje dragon

4 eieren

2 dl slagroom

2 dl geraspte kaas

4 klontjes boter

Na het schillen, maak mooie plakjes in een mandoline. Hou ze appart!

Meng de gesneden dragon met 2 eieren en 1 dl slagroom door de zoete aardappel.

Meng 2 eieren 1 dl slagroom zout en peper door de gewone aardappels.

Neem een bakvorm leg daar eerst de zoete aardappel in dan de gewone, en sluit af met de zoete.

Leg wat kaas op de top en paar klontjes boter. Zet in oven van 180 graden en bak in ca 45 min gaar.

Nodig voor de dragon snaps:

Tijd

Brandewijn of Vodka

2/3 bosje verse dragon

Stop de dragon in de drank en laat paar dagen staan, voor serveren leg in de vriezer! SKÅL !

Verder serveer ik er altijd knäckebröd bij met lekkere kaasje!

Er word ook veelvuldig gezongen!

Helan går, sjung hopp faderallanlej
Helan går, sjung hopp faderallanlej
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får
Helan går, sjung hopp faderallanlej

Dit is wel de meest bekende!

Probeer maar!

Maar je zal merken dat het na een paar snaps heel makkelijk gaat!

🦞🤗🦞😜🦞🥰

Gepubliceerd door carlassmaak

Op mijn 21 verhuisde ik naar Zweden, daar heb ik 20 jaar gewoont en 3 prachtige kinderen gekregen. Mijn interesse in lekker eten maken, had ik al als 14 jarige. Ik eet liever niet als het niet goed of lekker is. Heb veel gemaakt en geproefd. Ik vind eten nog steeds leuk, leuk om te maken en ervan te genieten. En natuurlijk de nieuwe dingen proeven en onderzoeken. Als zelfstandig ondernemer heb ik van alles gedaan, mode en kleding, koken en bakken. Mijn hobby is m’n werk geworden en nu zoek ik nieuwe hobby’s ben gaan schilderen en tekenen. Kortom ik heb een leuk leven, en delen van m’n kennis daar word ik ook blij van. De zaak die ik in juli 2019 verkocht had ik 6 jaar en 9 maanden bestierd. Carla’s Conditorie leeft verder maar nu met nieuwe jonge gepassioneerde eigenaren. Ze doen het goed en leuk! Daar ben ik heel blij mee! Ik heb nu een tijdje uitgerust😂😂 Ja als ondernemer ben ik behoorlijk actief geweest en had dat even nodig. Na wat rust en nadenken ga ik nu verder met mijn kennis. Het word een bollen fabriek! Dus kijk goed op mijn Facebook van Carla’s Smaak of volg me hier! Ik voel me energiek en heb weer zin om te ondernemen!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: