Wallenbergare

Hallo alle blije volgende vrienden.

Een hoogtepunt van de klassieke Zweedse keuken is de Wallenbergare.

Er zijn veel verhalen achter het recept van een Wallenbergare, je weet niet echt welk verhaal waar is. Een van de verhalen is dat Markus Wallenberg bekende super rijke bankdirecteur halverwege de jaren 30 naar zijn stamkroeg Cecil in Stockholm ging.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wallenberg_(familie)

Hij was net terug van een reis op het vasteland, waar hij een geweldige goede gehakte kalfsfilet had gegeten. Markus vroeg chef-kok Julius Carlsson om zoiets te proberen te doen. De legendarische chef-kok Julius accepteerde de uitdaging en kookte deze zoals we nu de Wallenberger noemen.

Een ander verhaal is dat Amalia Wallenberg met Markus Wallenberg trouwde en de dochter van de beroemde kookboekauteur Charles Emil Hagdhal uit 1800, achter het recept zit. Vermoedelijk is het recept afkomstig van Charles Emil Hagdhal als een eerbetoon aan zijn dochter Amelia Wallenberg.

Nodig:

800 gram kalfsgehakt (ijskoud)

5 dl slagroom ook koud

Zout

1 theelepel piment

2 theelepels peper

1 theelepel kruidnagel

1 theelepel nootmuskaat

2 eigeel

Boter

Verse erwten

1 kilo aardappels kruimig

Melk

Paneermeel

Meng het gehakt in een mixer met de slagroom beetje bij beetje, doe er zout kruiden en eigeel bij!

Neem een plaat of ovenvorm strooi daar paneermeel op, maak 6 mooie burgers. Leg deze op de plaat en strooi er nog paneer meel op. Zet in koelkast.

Schil nu de aardappels en zet deze op, wacht even met de erwten, deze hoeven alleen ff opgekookt te worden giet af en serveer.

Bak de burgers in de boter als de aardappels bijna gaar zijn!

Maak puree van de aardappels en serveer alles te gelijk op een bord.

Ik was al begonnen met eten toen ik er achter kwam dat ik de vossenbessen was vergeten.

Gewoon kopen bij Ikea!

En nu smikkelen!

Gepubliceerd door carlassmaak

Op mijn 21 verhuisde ik naar Zweden, daar heb ik 20 jaar gewoont en 3 prachtige kinderen gekregen. Mijn interesse in lekker eten maken, had ik al als 14 jarige. Ik eet liever niet als het niet goed of lekker is. Heb veel gemaakt en geproefd. Ik vind eten nog steeds leuk, leuk om te maken en ervan te genieten. En natuurlijk de nieuwe dingen proeven en onderzoeken. Als zelfstandig ondernemer heb ik van alles gedaan, mode en kleding, koken en bakken. Mijn hobby is m’n werk geworden en nu zoek ik nieuwe hobby’s ben gaan schilderen en tekenen. Kortom ik heb een leuk leven, en delen van m’n kennis daar word ik ook blij van. De zaak die ik in juli 2019 verkocht had ik 6 jaar en 9 maanden bestierd. Carla’s Conditorie leeft verder maar nu met nieuwe jonge gepassioneerde eigenaren. Ze doen het goed en leuk! Daar ben ik heel blij mee! Ik heb nu een tijdje uitgerust😂😂 Ja als ondernemer ben ik behoorlijk actief geweest en had dat even nodig. Na wat rust en nadenken ga ik nu verder met mijn kennis. Het word een bollen fabriek! Dus kijk goed op mijn Facebook van Carla’s Smaak of volg me hier! Ik voel me energiek en heb weer zin om te ondernemen!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: